Blog

Vinç Sistemleri Nelerdir? Nasıl Sınıflandırılır?

Vinç Sistemleri Nasıl Çalışır? Vinçleri Sınıflandırabilmek Mümkün Mü?

Şüphesiz endüstriyel gelişimin bize en iyi hediyelerinden biri de vinç sistemleri olmuştur. Gerek iş yerleri gerekse bireysel hizmet söz konusu olduğunda insan gücünün yetersiz kaldığı birçok alanda kullanılabilir. Vinç sistemleri vinçin çeşidine göre değişkenlik gösterse de temelde hepsi file, çelik halat, zincir ve taşıma kuvvetine veya yükseklik sınırına göre ayaklara sahip olur.

Vinçler kendi aralarında birden çok çeşide bölündüğünden, vinçleri sınıflamak mümkündür. Vinçler bazen aynı alanda kullanılsa da her biri farklı alanlarda, işlerde veya arazilerde kullanım için geliştirilmiştir. Vinçlerin çeşit çokluğu sayesinde birçok işletme, yükleme, kaldırma, taşıma işlemlerini kısa süre de maksimum hızla ilerletebilir. Tabi ki bireysel olarak da kiralanan vinçler, genelde ev taşıyanlar için oldukça ideal bir çözüm olabilir.

Vinç Sistemleri Nelerdir?

Vinçler kendi aralarında değişkenlik gösterdiği gibi vinçlere monte edilen farklı aparatlarla da aracın donanımı arttırılabiliyor. Vinç sistemleri genel olarak taşıma, kaldırma ve indirme üzerine kurulu olsa da aslında yapılacak işin nerede ve ne kadar yükseklikte veya ne kadar ağırlıkta olduğuyla alakalı olarak değişkenlik gösterir.

Yapılan işe göre vinç boyutu ve tabi ki sistemleri de değişiklik gösterir. Temelde halatın ve kontrol başlığının performansına bağlı kalınsa da vinçlerin boyutu değiştikçe performansı ve işleyişi de değişir. Genel olarak hepsi ip, çelik halat, zincir ve ayaklardan oluşur. Fakat arama kurtarma çalışmalarında, suya düşen bir aracın çıkarılmasında kullanılan vinçle, beşinci katta oturan bir kişinin taşınmasına yardımcı olan vinç arasında hem boyut hem de işlev farklılığı vardır. Bu durum ana sistemlerinin değişmesine sebep olamasa da geri kalan araç donanımlarının değişkenlik göstermesine neden olur.

Vinç Sistemleri Nasıl Sınıflandırılır?

Vinç çeşitleri yedi farklı vinç sistemlerinden oluşur. Vinç sistemlerini aşağıdaki başlıklarda inceleyelim.

Köprülü Vinç

Bu vinç türü elektrikle yönetmek mümkün fakat aynı zamanda manuel olarak da kullanılabilen bir vinç türüdür. İki yöntemli operatör kullanımı olduğu için birçok alanda rahatlıkla kullanılabilir.

Ayaklı Vinç

Bu vinç türü kendi içinde ikiye ayrılır. Tam taklı ve yarım taklı olarak adlandırılan bu vinçler aynı zamanda mobil kullanım özelliğini de barındırıyor. Mobil yönetim nedeniyle sıkça tercih edilenler arasında yerini alıyor.

Yükleme Köprüleri

Bu vinç modeli konsollu ve döner vinç olarak ikiye ayrılır. İşlevi bakımından oldukça önemli vinç çeşitleri arasındadır.

Konsol Vinçler

Genel olarak liman ve şantiyelerde en çok tercih edilen vinç türüdür. Kendi içinde sabit oklu ve döner oklu olarak ikiye ayrılır.

Kablolu Vinçler

Bir veya birden fazla tel halata sahip olan bu vinç türünün üzerinde araba hareket eder. Şantiyelerin ve büyük yükleme gerektiren alanların vazgeçilmezleri arasındadır.

Özel Vinçler

Özel vinçler arasında lokomotif vinçler, dökümhane vinçleri ve yeraltı ocak vinçleri vardır. Üretim sisteminde de kullanılan bu vinç türleri madenlerin vazgeçilmezidir.

Döner Vinçler

Bu vinç türü sabit döner vinç, yürür döner vinç ve yüzer dubalı döner vinç olmak üzere 3 farklı çeşitle hizmet sunar.

Vinç Sistemleri Nasıl Sınıflandırılır?
Vinç Sistemleri Nasıl Sınıflandırılır?

Yapısal Vinç Modelleri

Vinç modelleri birçok çeşide göre ayrım gösterebilir. Bununla birlikte vinçler kullanım alanları dışında kendi hareket kabiliyetlerine göre de sınıflanabilirler. Bu yüzden vinç kiralama işlemleri sırasında bilen birinden yardım almanız gerekebilir. Vinç kiralama fiyatları da bur duruma göre farklılık gösterebilir. Vinç kiralama işlemi gerçekleştirilirken birebir görüşme yapılırsa daha verimli bir alışveriş olabilir.

 Vinç türlerini kendi içinde ayıran özelliklerinden iki tanesini inceleyelim.

Hareket Kabiliyetine Göre Vinç Modelleri

Hareket ettikleri alanlara göre hareket kabiliyeti değişen bu vinç türleri şu şekildedir;

  • Lastik tekerli vinç modeli,
  • Raylı vinç modeli,
  • Sabit vinç modeli,
  • Paletli vinç modeli olarak dörde ayrılır.

Kumanda Özelliğine Sahip Vinç Modelleri

Birçok çeşidini gözlemlediğimiz vinç modelleri arasında kumandalı vinçlerde mevcut. Fakat bu vinçlerde kumanda özelliğine göre kendi içinde dörde ayrılır. Bunlar;

  • Hidrolik kumandalı vinç,
  • Hava kumandalı vinç,
  • Mekanik kumandalı vinç,
  • Elektrik kumandalı vinç modelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir