Ülkemizde sıklıkla kullanılan vinçler; insan gücünün yetmediği durumlarda büyük ve ağır cisimlerin kaldırılmasında kullanılır. Ağır iş makineleri arasında olan vinçler yükün bir yerden başka bir yere transferi aşamasında görevlendirilir. Yük kaldırma kapasiteleri birbirinden farklı olan vinçler bulunur. Bu kapasiteden dolayı vinçler zamanla hasar alabilir. Kullanılan araçların vinç kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Vinç periyodik kontrolleri esnasında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta switchlerin durumu ve halatlardır.
Switch Nedir? Neden Önemlidir?
Vinç kontrolleri esnasında kesici switchlerin durumu oldukça önemlidir. Bu kesici switchler; aşırı yük kesici, üst seviye kesici ve alt seviye kesici olarak 3’e ayrılırlar.
· Aşırı Yük Kesici Switch
İşletmenin belirlediği kapasite ya da vincin kaldırma kapasitesini aşan yük yüklendiği esnada vincin çalışmasını engelleyerek istenilen ağırlığa düşürülmesini sağlar. 2003 sonrasında uygulanmaya başlayan mevzuatlar gereğince 1000 kg’dan fazla yük kaldıran vinçlerin aşırı yük kesici switchlere sahip olma zorunluğu bulunur.
· Üst Seviye Kesici
Vinç üzerine takılan yükün en üst noktaya ulaşmasını ve operatör hatasını engeller. Eksikliğinde devrilme ya da halat kopması gibi problemler yaşanabilmektedir. Bu nedenle vinç periyodik kontrolleri aksatılmamalıdır.
· Alt Seviye Kesici
Vinç kancası belirli bir yüksekliğin altına indiğinde elektrik bağlantısını keser. Böylece oluşabilecek maddi ve manevi hasarlar engellenir.
Vinç Kontrolleri Ne Zaman Yapılır?
Vinç kontrol süresi standartlarda ek olarak belirtilmemişse, yönetmelikte belirtilen süreye bağlı kalınarak yılda en az 1 kez yapılması gerekmektedir. Vinç kontrol süresi, oluşabilecek her türlü hasarın gerçekleşmemesi için önem taşımaktadır. Lütfen vinç kontrollerinizi zamanında yaptırın…
Vinç Kontrolünde Dikkat Edilen Hususlar Nelerdir?
Vinç kontrolleri esnasında görsel kontroller, işlevsellik kontrolleri, statik-dinamik testler gibi hususlara dikkat edilir. Vinç kontrolü yapılmış bir vinç kiralamak istiyorsanız, vinç kiralama fiyatları için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
· Statik-Dinamik Testler
Test için önceden belirlenen yükün yerden 20 cm’e kadar kesilerek bekletilmesiyle başlar. Kademeli olarak artırılan deney yükü yerden 200 mm’e kadar kaldırılmalı ve vinç kontrol süresi içinde askıda tutulmalıdır.
· İşlevsellik Kontrolleri
İster vinç kiralama şirketlerinden kiralanan bir vinç olsun ister şahsi bir vinç olsun her vincin kontrollerinin düzenli olarak yapılıyor olması gerekir. Bu kontrollerden biri de işlevsellik kontrolüdür. İşlevsellik kontrolleri yüksüz olarak yapılır. Ekipmanın hareket sınırları boyunca hareket ettirilmesi gerekir. Böylece kaldırma, yürüme frenleri ve köprü, seviye kesiciler, çarpma durdurma takozları, kumanda kontrolü, kaldırma, sesli ışık, ikaz ve işaretlemeler kontrol edilir.
· Görsel Kontroller
Görsel kontroller aracılığıyla vincin genel yapısı kontrol edilir. Motor, elektrik ekipmanları, aydınlatma, kanca güvenlik mandalı, halatlar, korkuluklar ve muhafaza, merdiven, tambur ve makaralar, tekerler, raylar, platform ve kabin kontrol edilerek hasarların önüne geçilir.